back plus

Solveig og Nils Sven: Regnvand i forhaven

Solveig og Nils Sven Bøyesen har et aflangt regnbed i forhaven, som kan ses fra vejen. De kan ikke lade vær med at gå ud og se vandet løbe ned mod bedet, når det regner meget. Solveig og Nils Sven har valgt, at lede regnvandet fra taget ned langs indkørslen, og videre ud i et aflangt regnbed med sten i bunden. Bedet ligger for enden af forhaven, så de stadig kan bruge græsplænen.

Ikke de store havemennesker

”Det er hyggeligt at folk stopper op og gerne vil snakke”, siger Nils Sven og fortsætter ”vi havde ikke lyst til at have store regnbede med store planter. Vi vil gerne have en brugshave, da vi ikke er de store havemennesker. Den skal kunne klare sig selv”. I baghaven ledes regnvandet direkte ud på græsset, hvor det siver ned til grundvandet. For enden af baghaven er der gravet faskiner ned, så det ikke løber end til naboen, hvis det regner meget.

Gør en forskel

Solveig og Nils Sven er gået med i pilotprojektet, da de mener, at det ikke kan være rigtigt, at der sker overløb til Køge Bugt, hver gang det regner meget. Ved at deltage kan de være med til at mindske risikoen ved at nedsive regnvandet i haven. Ved at have anlagt bedene og render føler Solveig og Nils Sven, at de er med til at gøre en lille forskel. ”Vi er i gang med at starte en positiv udvikling, hvor vi tager hånd om vores ressourcer”.

Nem at holde

Haven skal være nem at holde for Solveig og Nils Sven. De luger i regnbedet ca. 4 gange om året og ellers slår græsset som normalt. Græsset er blevet mindre vådt i forhaven efter at de har anlagt bedet. Bedet virker som et dræn, der trækker vandet væk fra græsplænen. De har været ude for at enkelte planter ikke kunne klare tørkeperioden i sommeren 2013. 

Gode råd

Det skal være nemt at gå til, mener Nils Sven og fortsætter: ”Hvis andre skal lave noget lignende, skal de have forskellige løsninger at vælge imellem. Prisen og løsningerne skal være gennemsigtige, så det er nemt at se hvad man får”. Han foreslår, at myndighederne indgår en fællesaftale med forskellige firmaer, så indkøb af materialer bliver billigere. Derudover skal det gøres synligt, hvor meget regnvand der er tale om, mener Solveig og Nils Sven. ”Det er svært at gennemskue, hvor meget regnvand fylder og hvor meget plads det optager” siger Solveig.

Se og læs mere på siden her.

Billeder