back plus

Jette og Jørgen: fra græs til blomstrende bed

Jette og Jørgen Badstue viser stolt deres have frem med både regnbed i for- og baghaven. ”Haven skal være et smukt sted, som vi kan gå og nyde. Det er spændende at gå og følge med i, hvordan planterne klarer sig, og hvor meget bedene bliver fyldt, når det regner meget”, siger de.

Jette og Jørgen har valgt at anlægge et stort regnbed i forhaven, som står med store frodige græsser og stauder. Ved siden af regnbedet har de en stor regnvandsbeholder, som opsamler 1.000 liter regnvand til vanding i deres drivhus. Beholderen er gemt bag et pileflethegn. I baghaven er græsplænen omdannet til et stort regnbed, som står med farverige blomster hele sæsonen.

Andet end bare græs

”Vi havde før en stor græsplæne, som børnene brugte til at spille bold på. Nu er de flyttet hjemmefra” siger Jørgen. De ville gerne have en have med andre ting end kun græs. Jørgen fortsætter ” vi har altid opsamlet regnvand til vanding af drivhuset. Vi opsamler i alt 1.200 liter. Derfor var det naturligt for os at gå med i projektet”. Jette og Jørgen mener, at det er forkert at sende regnvand til rensning, da det både er dyrt og besværligt. Ved at bruge regnvandet i haven og lade det nedsive til grundvandet, bliver rensningsanlægget mindre belastet.

Regnvandet sivede ned på få timer

Selve anlægsarbejdet med at grave ud til regnbedene og føre renderne fra tagnedløbene til bedene tog tre uger. Bedene stod færdige sidste år og Jette og Jørgen har oplevet et stort regnskyl efterfølgende. ”Vi blev overrasket over, at der ikke stod mere vand i regnbedet, da det regnede kraftigt sidste år. Der stod kun 10-20 cm og det var sivet ned få timer efter” siger Jette. De er meget tilfredse med bedene og bruger i gennemsnit én dags arbejde på at fjerne ukrudt årligt. Hvert efterår skal planterne klippes ned, for at de kan bevarer deres udseende.

Inspiration hos naboerne

Igennem hele projektet har Søren Hansen fungerede som en fast kontaktperson. Både Jette og Jørgen mener, at det er altafgørende at have en kontaktperson, som kan stå for kontakten til myndigheder og entreprenører. Det er uoverskueligt, hvis hver borger skal finde de rigtige personer at tale med for at komme videre i projektet, mener Jette og Jørgen. Derudover er det vigtigt at få inspiration fra andre steder ”Vi har haft meget glæde af at se, hvad de andre på vejen har lavet i deres haver” siger Jette. Det er en rigtig god ide at se forskellige løsninger så man kan få inspiration til sin egen have, mener Jørgen.

Se og læs mere på siden her

Billeder